Aktualności
Niedziela, 1 września 2019 11:00
Korzenna: otworzono Inkubator Przetwórstwa Lokalnego
W Korzennej otworzono Inkubator Przetwórstwa Lokalnego. Rolnicy mogą przetwarzać tam owoce (tłoczyć i suszyć) oraz produkować wyroby wędliniarskie. To duże udogodnienie dla osób nie mających dużych gospodarstw.
Na wyposażeniu Inkubatora znajdują się m.in. suszarki do grzybów, szatkownice, chłodnie, maszynki do mielenia mięsa i wędzarnie. Z tego wszystkiego mogą korzystać rolnicy z gminy Korzenna oraz gmin będących w Stowarzyszeniu „Na śliwkowym szlaku”. Chętni z innych gmin również będą mile widziani.- To bardzo cenna inicjatywa warta poparcia i rozpropagowania – mówił starosta nowosądecki Marek Kwiatkowski. – Inkubator daje rolnikom możliwość przetwarzania swoich produktów i uzyskania tym samym lepszych efektów ekonomicznych. Specjalnie przeszkolone osoby będą realizować zamówienia mieszkańców i to za niewielką opłatą, która pokrywa tylko koszty produkcji. Oczywiście, rolnicy też mogą sami korzystać z maszyn, pod warunkiem posiadania wymaganego przeszkolenia oraz badań epidemiologicznych wykonywanych przez sanepid.
Inwestycja kosztowała ponad milion złotych. To pierwsze tego typu miejsce na Sądecczyźnie.
(olsz)
Fot. Paweł Biskup
komentarze