Aktualności
Sobota, 24 marca 2018 16:05
Oficjalnie otwarto Targi Wielkanocne na Rynku Głównym w Krakowie (zdjęcia)
W południe wiceprezydent Miasta Krakowa ds. Polityki Społecznej, Kultury i Promocji Miasta Andrzej Kulig, Przewodniczący Rady Miasta Krakowa Bogusław Kośmider i inni zaproszeni goście uroczyście otworzyli Targi Wielkanocne.
Wcześniej na scenie można było zobaczyć Zespół Pieśni i Tańca „Krakowiacy”, Zespół Pieśni i Tańca „Małe Słowianki” oraz Ludowy Międzyszkolny Zespół Pieśni i Tańca „Krakowiak”. Przez dwie godziny pisanki malowały znane postacie ze świata mediów, sportu, kultury i polityki.
Na tegorocznych targach wystawia się prawie 60 kupców, reprezentujących nie tylko Małopolskę, ale i inne regiony Polski. Produkty oferowane przez kupców to przede wszystkim artykuły świąteczne: stroiki, koszyki, palmy, świeczki, pisanki, ręcznie malowana porcelana, szlifowane kryształy, obrusy, serwetki, plecionki, wyroby z masy solnej, z mąki, z siana, z ekologicznego drewna oraz inne wyroby regionalne. Można będzie znaleźć takie produkty jak churros - hiszpańskie pączki, naturalną chałwę turecką, maskotki pachnące kawą, czekoladą i cynamonem, biżuterię z tkanin oraz bursztynu, kierpce, koszule i kożuchy ręcznie haftowane, a także rękodzieło z Nepalu. Na targach zagości stanowisko Poczty Polskiej, gdzie będzie można nadać świąteczne kartki i listy.
Dla krakowian i turystów odwiedzających targi przygotowano punkty małej gastronomii z polskimi potrawami z grilla, stoisko z pierogami według staropolskich receptur m.in. z kaszą gryczaną i wieprzowiną, z kapustą i grzybami, z soczewicą i suszonymi pomidorami, z mięsem, szpinakiem i serem feta, bobem i boczkiem, z owocami, serem, stoisko serwujące zupy: żurek, kwaśnicę, pomidorową, czosnkową, dyniową, barszcz ukraiński, grochówkę oraz grzybową. Będzie też można skosztować cieszącą się od kilku lat powodzeniem pajdę chleba ze smalcem, masłem czosnkowym, boczkiem, cebulą i ogórkiem. Będą też smaczne kiełbasy, sery góralskie, oscypki, węgierskie placki tzw. kurtoszo-kołacze, litewskie wędliny i ciemny chleb, miody, desery z suszonych owoców, orzechy prażone, migdały, słonecznik, owoce w czekoladzie i marcepanie, narzędzia i figurki z czekolady, ciasta domowe oraz tradycyjne pierniki. Dla najmłodszych wielbicieli słodyczy wystawcy przygotowali lizaki w kształcie jajek, serc oraz postaci z ulubionych bajek. Na Targach znajdzie się tradycyjnie miejsce na beczki z „Grzańcem Galicyjskim”.
Tomasz Cichocki i materiały prasowe Urzędu miasta Krakowa
galeria zdjęć
komentarze