Intermed
Aktualności
Niedziela, 15 sierpnia 2021 11:00

Trwają Europejskie Targi Produktów Regionalnych

ZAKOPANE. W sobotę - jak co dzień - w Zarembku Tradycji odbyły się niezwykłe warsztaty. Były to lekcje tkactwa z Dorotą Opitz oraz pokaz i prezentacja miodów pszczelich “Dolina Tatr”, przeprowadzony przez Rodzinne Gospodarstwo Pasieczne Izabela i Jacek Sikoniów. Nie zabrakło też muzyki i tańca.
W ramach cyklu „Tradycje kulinarne Podhala”, pod patronatem Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa swoje potrawy zaprezentowały Koło Gospodyń Wiejskich z Murzasichla i Kościeliska. A były to m.in: golonka w kapuście, moskole, ciasteczka owsiane, boczek wędzony, czy ciasto z jagodami.

Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników wraz Koła Gospodyń Wiejskich z Kościeliska przygotowali deser twarogowy ze skórką z cytryny i miętą.

Na targowej scenie wystąpili: Zespół ludowy „Sami Swoi” z Tomasza Mazowieckiego, zespół regionalny Jurgowianki, Zespół im. Klimka Bachledy z Zakopanego oraz Paweł Skupień z Gliczarowa z Zespolanami z różnych dziedzin Podhala.

Gwiazdą wieczory była Kapela Jana Karpiela Bułecki. Jan Karpiel-Bułecka pochodzi ze znanej i zasłużonej rodziny zakopiańskich artystów i budowniczych. Jest uważany za jednego z najlepszych podhalańskich prymistów. Jest również multiinstrumentalistą, wirtuozem gry na instrumentach pasterskich regionu Podhala: dudach, piszczałkach pojedynczych, podwójnych oraz trombitach.

opr.s/ zdj. Piotr Korczak
Extra Trapez
Reklama
galeria zdjęć
komentarze
Reklama
Reklama
Intermed
Najczęściej czytane
    Reklama
    Reklama
    Meles
    Pod naszym patronatem
    Partnerzy malopolskaonline.pl