Aktualności
Wtorek, 17 maja 2011 13:36
"Bokaszi" - japońska technika użyźniania gleby (zdjęcia)
Mieszkająca od lat na Podhalu Japonka - Akiko Miwa uczyła nowotarskich uczniów jak przygotować "Bokaszi" - preparat na bazie Efektywnych Mikroorganizmów i pszennych otrębów do użyźniania gleby.
Japonka prowadzi w Harklowej pensjonat i gospodarstwo ekologiczne. Stosuje w swoim gospodarstwie EM, czyli kompozycję mikroorganizmów używanych do produkcji nawozów naturalnych i organicznych, środków poprawiających kondycję gleby i kompostów.- Podczas spotkania uczniowie poznali tajniki sporządzenia „Bokaszi” tj. preparatu na bazie EM i otrębów pszennych do namnożenia i uaktywnienia mikroorganizmów. Mogli również samodzielnie przygotować „Bokaszi”, który po okresie namnażania zostanie wykorzystany do produkcji kompostu - podsumowuje dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. A. Suskiego Marian Nowak.
Akiko Miwa przedstawiła szereg korzyści płynących z zastosowania EM. To: niwelowanie pochodzących z gleby patogenów, przyspieszanie rozkładu odpadków i szczątków organicznych, zwiększanie dostępności odżywczych składników mineralnych i przydatnych związków organicznych, aktywności pożytecznych mikroorganizmów, wiązanie azotu atmosferycznego i zmniejszenie potrzeby stosowania nawozów sztucznych i pestycydów.
- Dodatkowo stosując EM regenerujemy kultury pożytecznych mikroorganizmów żyjących w glebie - przypomina dyrektor szkoły.
opr. s/
galeria zdjęć
komentarze