Rozmaitości
Poniedziałek, 15 sierpnia 2016 13:28
Finał Europejskich Targów Produktów Regionalnych (zdjęcia)
ZAKOPANE. Czwartego Dnia Europejskich Targów Produktów Regionalnych rozstrzygnięty został konkurs na najlepszy produkt tegorocznej imprezy. Po burzliwych dyskusjach Jury pod przewodnictwem Rafała Dorociuka wybrała zwycięzców w czterech kategoriach.
Kategoria "Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego" 1. Bacówka u Bucka za "Stary Syr”
2. Serfarm za ser długodojrzewający "Kaszubski Chłop”
3. Adam Kuros za bunc podwędzany
Kategoria "Produkty regionalne pochodzenia roślinnego"
1. Tłocznia Owoców Pawłowski za pokrzywę zatapianą w soku jabłkowym
2. Sosta za olej z pestek dyni
3. Małgosia za chałwę turecką z bakaliami.
W kategorii "Napoje regionalne"
1. Agencja Handlowa Rafa za wino Szent Tomasz Tokaj Furmint
2. Stacja Winiarska za wino z czarnej porzeczki
3. Commercio za herbatę zieloną liściasta.
W kategorii "Inne produkty regionalne, w szczególności łączące produkty zwierzęce i roślinne"
1. Tradycyjna Chata za krówkę miodową
2. Smaki Gościńca za pierogi gryczane
3. ZPC Flisan za wafle serowo-paprykowe
Jury przyznało również dwa wyróżnienia: firmie Gawor za kiełbasę piaszczańska oraz firmie Izi za nalewkę ciechocińską z kwiatów czarnego bzu.
Dziś zakończenie tegorocznej edycji Targów. Uroczystym przemarszem przez Krupówki o godzinie 15.00 rozpocznie się Festiwal Oscypka.
pk/ zdj. Piotr Korczak
galeria zdjęć
komentarze