Rozmaitości
Niedziela, 3 września 2023 10:00
Jak wypromować Sądecczyznę dzięki pysznym miodom
„Apiturystyka szansą rozwoju Sądecczyzny” to tytuł wczorajszej konferencji, która odbyła się w ramach wystawy AGRO Nawojowa. Spotkanie zgromadziło wielu prelegentów, ale przede wszystkim pszczelarzy i mieszkańców Sądecczyzny, którzy chętnie smakowali różne rodzaje miodu.
- Nasz teren to miodowe zagłębie – dzięki pracy pszczół i bogactwu różnych gatunków drzew i roślin, możemy korzystać tutaj z wielu różnorodnych miodów, między innymi charakterystycznego, ciemnego miodu spadziowego, lipowego, wielokwiatowego, akacjowego czy gryczanego. Wszystkie one, oprócz walorów smakowych, mają także właściwości lecznicze. I właśnie o tym była mowa podczas konferencji – informuje starosta nowosądecki Marek Kwiatkowski.Prelegenci mówili m.in.:
- jak wykorzystać lokalną tradycję, lokalne bogactwo i na tej podstawie zbudować tożsamość regionu i silną markę (Olga Gałek – specjalista ds. budowania marek lokalnych),
- o budowaniu silnej marki „Sądeckie” jako wsparcia lokalnej branży turystycznej na przykładzie działań Powiatu Nowosądeckiego (sekretarz Powiatu Justyna Tokarczyk),
- założeniach i osiągnięciach Miodnego Szlaku oraz o przykładach wykorzystania lokalnej historii związanej z pszczelarstwem i apiterapią i na tej kanwie zbudowania modelu biznesu (prezes Renata Stelmach),
- co konsument powinien wiedzieć o miodzie oraz czym się kierować przy jego zakupie (dr Ewa Waś – ekspert w zakresie badania produktów pszczelich),
- o współpracy uczelni wyższych w zakresie badania jakości produktów pszczelich i publikowania badań, jako przykładu działania na rzecz rozwoju regionu (Marek Zborowski – ANS w Nowym Sączu).
Gośćmi honorowymi konferencji byli m.in.: Arkadiusz Mularczyk – Sekretarz Stanu w Ministerstwie Spraw Zagranicznych, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Sportu i Turystyki Andrzej Gut-Mostowy, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Środowiska i Klimatu, Pełnomocnik Rządu ds. Leśnictwa i Łowiectwa Edward Siarka, radny Sejmiku Województwa Małopolskiego i Prezes Małopolskiej Organizacji Turystycznej Grzegorz Biedroń, prezes Fundacji Po Zdrowie Do Natury Renata Stelmach.
Podczas spotkania starosta nowosądecki Marek Kwiatkowski i Andrzej Gut-Mostowy – Sekretarz Stanu w Ministerstwie Sportu i Turystki wręczyli firmom certyfikaty uprawniające do używania marki Miodny Szlak. Otrzymali je: Gospodarstwo Agroturystyczne Aleksandry i Dariusza Błaszczyk (certyfikowany produkt - ciasta na bazie miodu), Pracownia Ceramiczna IRMA (certyfikowany produkt: koronkowe patery), Lemur Park s.c. (certyfikowana usługa: Miodzio Narty w Kamiannej), Lemur Park s.c, (certyfikowana usługa: Parki Linowe w Starym Sączu i Gródku nad Dunajcem), Zakład masarski BROMAS (certyfikowany produkt: kiełbasa łącka), Lucyna Job (certyfikowany produkt: placek proziak), Lucyna Job (certyfikowany produkt: deska z miodnym akcentem), Stajnia Terenowo-Rajdowa Beskid Aleksandra Kucia (certyfikowana usługa: rajdy konne), Zakład mięsny „Krok” Jadwiga Krok (certyfikowany produkt: boczek łopaprany), „Natureatao” sp. z o.o. (certyfikowany produkt: kosmetyki naturalne „Siła Natury”), Janczosad s.c. (certyfikowany produkt: naturalna węza pszczela), Osada Młyńska Michał Winiarski (certyfikowana usługa: warsztaty edukacyjne w zabytkowej Osadzie Młyńskiej), Bogdan Kareł (certyfikowany produkt: miodne płaskorzeźby), Aurum sp. z o.o. (certyfikowana usługa: miodne menu w Restauracji Domu Miodu i Wina), FPHU Anna Marczyk (certyfikowany produkt: pierogi na Miodnym Szlaku), Beth Macatee (certyfikowana usługa: Mini Zoo na Farmie LaMa), Pasieka Hobbystyczna Władysławy i Jana Borzęckich (certyfikowany produkt: miód z terenów Sądecczyzny), Jan Borzęcki (certyfikowana usługa: edukacja na temat właściwości produktów pszczelich), Janina Mróz (certyfikowany produkt: sądeckie kwiaty z bibuły), Przemysław Nosal (certyfikowany produkt: naturalne przetwory domowe z grzybów i owoców leśnych), Pasieka Dziarnina (certyfikowany produkt: miód wczesnowiosenny wielokwiatowy z Gór Grybowskich), Winnica Zawadka (certyfikowany produkt: wino mszalne Jakubowe), Pracownia ceramiczna ARTAMI (certyfikowany produkt: kubeczki toczone na kole z wzorami regionalnymi), Gospodarstwo Mleczarskie Jolanta Szumlańska (certyfikowany produkt: sernik z koziego twarogu z porzeczkami).
Fot. Maria Olszowska
komentarze