Rozmaitości
Środa, 3 sierpnia 2011 11:56
Śliwka w menu
Suszone, wędzone, w cieście, na maślance lub ze schabem. O tym, na ile sposobów można przygotować potrawę ze śliwek przekonają się turyści wędrujący Śliwkowym Szlakiem. Przez najbliższe dwa miesiące Małopolanie i turyści odwiedzający nasz region będą mogli smakować w wybranych małopolskich restauracjach i podczas plenerowych wydarzeń najbardziej znakomitych potraw ze śliwek.
Małopolskie gminy w ramach akcji „Spotkajmy się ...na Śliwkowym Szlaku 2011” organizują cykl imprez, podczas których będzie można degustować śliwkowe przysmaki, wziąć udział w konkursach kulinarnych na najlepszą potrawę ze śliwek i wysłuchać wykładów na temat walorów zdrowotnych i odżywczych śliw. Tegorocznym hitem będzie suszona śliwka węgierka, która została wpisana na listę chronionych oznaczeń geograficznych, a w ubiegłym roku została laureatem małopolskiego etapu regionalnego w konkursie na najlepszy produkt turystyczny.Gmina Laskowa szykuje się do Festiwalu Śliwki, Miodu i Sera, a we wrześniu w Iwkowej odbędzie się Święto Suszonej Śliwki, podczas którego zorganizowany będzie konkurs kulinarny na najlepszą potrawę ze śliwką.
W tym roku po raz pierwszy w akcji biorą udział gospodarstwa agroturystyczne i producenci z branży rolno-spożywczej. Dzięki temu wybrane produkty z rekomendacją Stowarzyszenia będą do kupienia także poza Śliwkowym Szlakiem. W ofercie m.in. tradycyjny chleb żytni ze śliwkami, polędwica faszerowana suską sechlońską oraz pasztet wędzony.
Honorowy patronat nad przedsięwzięciem objął marszałek Małopolski Marek Sowa. Akcję wspiera samorząd województwa w ramach I edycji programu „Małopolska – Nasz Region Nasza Szansa”.
Szczegóły akcji na www.nasliwkowymszlaku.pl
s/
źródło: Biuro Prasowe UMWM
komentarze