Już ponad 200 produktów z Małopolski znalazło się na ministerialnej liście
Kiełbasa wiejska z Podstolic, jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej, kukiełka podegrodzka czy jodłownicki kołacz z serem – to tylko kilka małopolskich przysmaków wpisanych na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wkrótce - okazja by skosztować tych pyszności.
Kolejne produkty z Małopolski trafią na Listę Produktów Tradycyjnych
Placek po rytersku, kościeleckie pierogi z kurdybankiem czy boczek domowy z Kasinki – to tylko kilka z 12 produktów regionalnych, które mają szansę trafić na Listę Produktów Tradycyjnych.
Kolejne wnioski o wpisy na listę produktów tradycyjnych
Do grona przysmaków uznanych za wyjątkowe dziedzictwo kulinarne Małopolski dołączyć może 8 kolejnych produktów. To efekt obrad Rady ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego pod przewodnictwem wicemarszałka Wojciecha Kozaka. Wnioski małopolskich producentów trafią teraz do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Nowi kandydaci do miana produktów tradycyjnych
Fitka z Lelowic, Siuśbok – kasza z grochem, Peerelka – wolańska kura nadziewana, Kiełbasa podhalańska Majerczyk oraz Wiśnicki makaron domowy tradycyjny – oto przysmaki z Małopolski, które maja szansę trafić na listę produktów tradycyjnych.
Kolejni małopolscy kandydaci do Listy Produktów Tradycyjnych
Razowiec lipnicki, lipnicka lipina, mięso ze słoja z okolic Proszowic, podpłomyk lelowicki i karp osiecki – to kolejni małopolscy kandydaci do wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych. Rada ds. Produktów Tradycyjnych, której przewodzi wicemarszałek Wojciech Kozak, właśnie pozytywnie zaopiniowała ich wnioski.