Dziś ruszają Europejskie Targi Produktów Regionalnych w Zakopanem (zdjecia)
Mimo obostrzeń związanych z pandemią XI Europejskie Targi Produktów Regionalnych w Zakopanem odbędą się w dniach 11 – 15 sierpnia.
Zwycięzcy nowego certyfikatu Produkt Lokalny z Małopolski
Warzywa z Konar, soki tłoczone ze Żbikowic, żegociński miód spadziowy, dynie z Wawrzeńczyc, chleb z Libertowa i wędliny z Mnikowa – to pierwsze produkty wyróżnione certyfikatem Produkt Lokalny z Małopolski przyznawanym przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska. Jest to jedyny w Polsce regionalny certyfikat dedykowany produktom dobrej jakości, nierozerwalnie związanym są ze swoim miejscem pochodzenia.
Małopolskie produkty regionalne będą dostępne w całym kraju
Małopolskie produkty regionalne i tradycyjne m.in. chleb prądnicki, oscypek podhalański, kiełbasa lisiecka i inne, od połowy września mają być dostępne w sprzedaży w 45 sklepach jednej z sieci delikatesów w całym kraju.
Małopolskie produkty regionalne i tradycyjne będą dostępne w sklepach w całym kraju
Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego i jedna z ogólnopolskich sieci handlowych, wspólnie będą promować najlepsze wyroby pochodzące z Małopolski. Będą to między innymi produkty znane z Festiwalu Smaku. Małopolska jest pierwszym regionem, który swoje kulinarne atrybuty i ich wytwórców będzie promować w całym kraju.
Ruszyła akcja promująca produkty regionalne "Zasmakuj w Małopolsce"
11 małopolskich produktów regionalnych chronionych certyfikatem Unii Europejskiej będzie promowanych podczas rozpoczętej właśnie kampanii "Zasmakuj w Małopolsce". Przysmaki te będzie można spróbować podczas degustacji na imprezach plenerowych w całym województwie.
Małopolskie produkty regionalne chronione przez UE
10 małopolskich wyrobów regionalnych znalazło się na liście produktów chronionych oznaczeniem Unii Europejskiej. Są to m.in. bryndza podhalańska, fasola z doliny Dunajca, jabłka łąckie, karp zatorski, kiełbasa lisiecka, krakowski obwarzanek.