Rozmaitości
Piątek, 30 września 2016 15:48
Zjedzą na polu w Wadowicach
To już przedostatnia okazja, aby przekonać się, że z lokalnych produktów można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. W najbliższą niedzielę, 2 października taką szansę będą mieć mieszkańcy i goście Wadowic. Właśnie to miasto stanie się bowiem na jeden dzień kulinarną stolicą regionu, goszcząc Małopolski Festiwal Smaku – „Zjedz na polu”. Impreza rozpocznie się o godz. 12:00 na wadowickim rynku.
Małopolski Festiwal Smaku. Zjedz na polu to zupełnie nowa odsłona organizowanego od 11 lat Małopolskiego Festiwalu Smaku. W tym roku, opierając się na koncepcji streetfood - dania niczym z najlepszych restauracji na świecie, które są przyrządzone w oparciu o lokalne produkty serwuje się bezpośrednio z foodtrucków. Dodatkowo, dzięki specjalnie przygotowanej ciężarówce-kuchni goście festiwalu mogą degustować potrawy przygotowane „w plenerze” przez najlepszych szefów kuchni z regionu. Specjalnie dla wadowiczan będzie gotował Sebastian Schrom oraz ekspert kulinarny Jerzy Poznański. W trakcie całego popołudnia będzie można też zaopatrzyć się w lokalne produkty. A wybór jest spory, bowiem na festiwalu w Wadowicach swoje stoiska otworzą: Masarnia Tradycyjna ZPHU „ELIMEX”, Zakład Masarski „Mądry”, Zakłady Mięsne „Wieprz”, Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Barczyk”, Gawor Produkcja Wędlin „Jakość i Tradycja”, Spółdzielnia Ogrodnicza „Grodzisko”, FPHU „Melba”, „Karp Zatorski” Marek Mostowik, „Pstrąg Orawski” Jerzy Milewski, „Baran po Szczawnicku” Agnieszka Niezgoda, Tłocznia Chocznia, Tłocznia Owoców „Pawłowski”, Tatrzańsko - Beskidzka Spółdzielnia Producentów „Gazdowie”, „Niepołomicki Bartnik”, Firma „MAGI”, Pierożki babci Władzi, Łysoń – miody.
Dla uczestników przygotowano także wiele innych atrakcji. Najmłodsi będą mogli wziąć udział w licznych eksperymentach kulinarnych i zabawach, a starsi uczestnicy – spędzić aktywnie czas, np. bijąc (już po raz ostatni) rekord liczby przejechanych kilometrów na rowerach tandemowych. Niedzielne popołudnie umili koncert zespołu Hatbreakers i projekcja filmu „Ugotowany”.
Program:
12:00 Rozpoczęcie Małopolskiego Festiwalu Smaku. Zjedz na Polu (otwarcie foodtruckowego miasteczka, stoisk dla producentów, mini przedszkola, rowerowego tandemu)
12:30 - 13:30 Pokaz gotowania – prowadzi Sebastian Schrom
Danie: Boczek od Barczyka duszony w piwie, grillowany na chrupko, flambirowany jarzębiakiem izdebnickim/ konfitura z czerwonej cebuli z suską sechlońską / lekko pikantny mus z jabłek łąckich /bajgiel z Kazimierza.
13:30 - 14:30 Występ zespołu Hatbreakers - część I
14:30 – 15:00 Konkursy na scenie
15:00 – 16:00 Pokaz gotowania - prowadzi Jerzy Poznański
Danie: Karp zatorski z piernikiem oraz kaszą gryczaną po królewsku
16:00 - 16:45 Występ zespołu Hatbreakers - cześć II
16:45 - 17:30 Pokaz gotowania – Restauracja Europa
Danie: Roladka drobiowa, faszerowana bigosem z dodatkiem: kiełbasy lisieckiej, suszonej śliwki suskiej
17:30 – 17:45 Konkursy na scenie
17.45 – 18.45 Występ zespołu Hatbreakers - część III
19:00 - Wieczorne kino plenerowe – film „Ugotowany”
Ostatnie spotkanie z Małopolskim Festiwalem Smaku - Zjedz na Polu odbędzie się w Krakowie. Finał Festiwalu zaplanowano na 15-16 października, w Hotelu Forum Przestrzenie jako wydarzenie towarzyszące Najedzonym Fest, organizowane pod nazwą „Najedzeni Fest Małopolskim Smakiem”.
opr. s/
komentarze