Bogactwo kulinarne na Wojnickim Festiwalu Smaku
Podczas Wojnicki Festiwalu Smaku na nowo zakochaliśmy się w bogactwie kulinarnym regionu. Suto zastawione – przez Panie z Kół Gospodyń Wiejskich – stoły wręcz uginały się od pysznych potraw, których aromat rozchodził się z rynku po całym miasteczku. Wydarzenie towarzyszyło Jarmarkowi Bożonarodzeniowemu.
Małopolski Festiwal Smaku dziś w Tuchowie
Chłodnik z moreli z agrestem i malinami z małdrzykami drożdżowymi, kurki z cukinią w śmietanie z grzankami, kugiel galicyjski z żeberkami czy kapusta duszona z jabłkami, koprem i skwarkami – to tylko niektóre przysmaki czekające na uczestników Małopolskiego Festiwalu Smaku w Tuchowie.
Dziś w Krakowie Małopolski Festiwal Smaku
Czym tak naprawdę smakuje i pachnie Małopolska? Smakuje słonawym oscypkiem, starannie formowanym i wędzonym w góralskiej bacówce, kruchą jagnięciną pieczoną nad ogniskiem, delikatnym pstrągiem świeżo złowionym na Orawie czy w okolicy Ojcowa. Pachnie wonią ziół zbieranych na podgórskich łąkach, chlebem wypiekanym w piecu opalanym drewnem, apetyczną, wędzoną kiełbasą lisiecką oraz innymi wyśmienitymi, tradycyjnymi wędlinami.
Rozpoczął się Małopolski Festiwal Smaku
6 małopolskich miast, kilkadziesiąt lokalnych produktów i setki miłośników dobrej kuchni w każdym wieku – tak w pigułce zapowiada się tegoroczna odsłona Małopolskiego Festiwalu Smaku made in Małopolska. Kulinarna podroż po regionie rozpoczęła się w niedzielę na Placu Wolnica w Krakowie. Kolejne festiwalowe przystanki to: 8 lipca w Miechowie, 15 lipca w Nowym Targu, 5 sierpnia w Starym Sączu, 12 sierpnia w Tarnowie i 2 września w Skawinie.
Małopolski Festiwal Smaku w Zakopanem (zdjęcia)
Niskie temperatury nie przeszkodziły odwiedzającym Małopolski Festiwal Smaku – Made in Małopolska, który w miniony weekend odbywał się w Zakopanem. Zimowa aura wręcz zaostrzała apetyty, a ciepłe dania na bazie produktów regionalnych oraz gorące napoje i grzańce cieszyły się ogromną popularnością.
Małopolski Festiwal Smaku w Zakopanem
Małopolski Festiwal Smaku - Made in Małopolska odbędzie się w dniach 24-25 lutego w Zakopanem.
Małopolski Fetiwal Smaku w Krakowie
Każdy, kto w najbliższą niedzielę, 24 września odwiedzi krakowski Plac Wolnica będzie mógł wybrać się w kulinarną podróż do czasów PRL-u, aby rozsmakować się w regionalnych daniach i produktach. A to wszystko za sprawą trzynastej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku – zorganizowanego pod hasłem „Smak Kontrolowany”.
Małopolski Festiwal Smaku w Tarnowie
Bruschetta z kaszanką i jajkiem przepiórczym, żur z kiełbasą lisiecką, schab z suską sechlońską i orzechami – tych i wielu innych małopolskich przysmaków będzie można spróbować podczas trzynastej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku, który w tym roku odbywa się pod hasłem „Smak Kontrolowany”. Już w najbliższą niedzielę, 17 września pokazy kulinarne najlepszych szefów kuchni, zabawy, konkursy z nagrodami i kino plenerowe będą czekały na tarnowskim rynku.
Podsumowanie Małopolskiego Festiwalu Smaku
Największe w regionie święto kulinarne – Małopolski Festiwal Smaku – w ciągu dwóch miesięcy odwiedził największe miasta regionu: Kraków, Skawinę, Miechów, Nowy Targ, Krzeszowice, Tarnów i Wadowice. Odświeżona, oparta na idei street food formuła festiwalu, któremu przyświecało hasło „Zjedz na polu” zdobyła uznanie Małopolan i turystów.
Najedzeni Fest Małopolskim Smakiem
Największe wydarzenie kulinarne w regionie, Małopolski Festiwal Smaku odbywający się w tym roku pod hasłem „Zjedz na Polu” zakończy swoją trasę w Krakowie. 15 i 16 października festiwalowe food trucki zaparkują na terenie dawnego Hotelu Forum. Finał festiwalu będzie wydarzeniem towarzyszącym „Najedzonym Fest!” i odbędzie się pod szyldem „Najedzeni Fest Małopolskim Smakiem”.
11. Małopolski Festiwal Smaku - półfinał oświęcimski
14 czerwca od godziny 10:00, na Rynku Starego Miasta będzie się odbywał półfinał oświęcimski 11. Małopolskiego Festiwalu Smaku. O tytuł najlepszych wyrobów i udział w wielkim finale 11. Małopolskiego Festiwalu Smaku rywalizować będą producenci żywności z powiatów: oświęcimskiego, chrzanowskiego i olkuskiego.
Wybrano najlepsze małopolskie produkty
Mięsiwo z pieca - ZPHU „ELIMEX” Jacka Pabisa z Młoszowej to zdaniem jurorów najlepszy małopolski produkt jubileuszowej 10. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku, który miał swój finał w sobotę i niedzielę (23-24 sierpnia) na placu Wolnica w Krakowie.
Półfinał X Małopolskiego Festiwalu Smaku na nowotarskim Rynku (zdjęcia)
Trwa jubileuszowa, dziesiąta edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku. Dziś organizatorzy zapraszają do Nowego Targu, gdzie będzie można posmakować lodów, z których stolica Podhala słynie. Nie zabraknie też oscypka i bryndzy, miodu, pieczywa i innych smakołyków.
Nowotarski półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku (zdjęcia)
NOWY TARG. 20 podhalańskich producentów bierze udział w konkursie na „Smakołyki z legendą”, „Tradycyjne specjały”, „Ekologiczne przysmaki” oraz "Jak u mamy”. Laureaci zaprezentują swoje wyroby podczas krakowskiego finału Małopolskiego Festiwalu Smaku - 24 i 25 sierpnia.
Rozpoczyna się kulinarna podróż po Małopolsce
Tradycyjne smaki i niezwykłe aromaty zawitają do Krakowa, Tarnowa, Wadowic, Oświęcimia, Miechowa, Nowego Targu i Nowego Sącza. W najbliższy weekend, 8-9 czerwca (sobota - niedziela), na Placu Wolnica w Krakowie odbędzie się pierwszy półfinał „Małopolskiego Festiwalu Smaku”. Podczas jubileuszowego, dziesiątego Święta Chleba na stołach będą królować krakowskie wypieki - precle, obwarzanki oraz chleb prądnicki.
Zbliża się 7. edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku
Cykl plenerowych kiermaszów kulinarnych z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Po raz kolejny w największych miastach regionu małopolscy producenci żywności zaprezentują swoje znakomite wyroby. Będzie to niepowtarzalna okazja do posmakowania tradycyjnych małopolskich produktów i potraw.