Małopolski Festiwal Smaku dziś w Tuchowie
Chłodnik z moreli z agrestem i malinami z małdrzykami drożdżowymi, kurki z cukinią w śmietanie z grzankami, kugiel galicyjski z żeberkami czy kapusta duszona z jabłkami, koprem i skwarkami – to tylko niektóre przysmaki czekające na uczestników Małopolskiego Festiwalu Smaku w Tuchowie.
Dziś w Krakowie Małopolski Festiwal Smaku
Czym tak naprawdę smakuje i pachnie Małopolska? Smakuje słonawym oscypkiem, starannie formowanym i wędzonym w góralskiej bacówce, kruchą jagnięciną pieczoną nad ogniskiem, delikatnym pstrągiem świeżo złowionym na Orawie czy w okolicy Ojcowa. Pachnie wonią ziół zbieranych na podgórskich łąkach, chlebem wypiekanym w piecu opalanym drewnem, apetyczną, wędzoną kiełbasą lisiecką oraz innymi wyśmienitymi, tradycyjnymi wędlinami.
Rozpoczął się Małopolski Festiwal Smaku
6 małopolskich miast, kilkadziesiąt lokalnych produktów i setki miłośników dobrej kuchni w każdym wieku – tak w pigułce zapowiada się tegoroczna odsłona Małopolskiego Festiwalu Smaku made in Małopolska. Kulinarna podroż po regionie rozpoczęła się w niedzielę na Placu Wolnica w Krakowie. Kolejne festiwalowe przystanki to: 8 lipca w Miechowie, 15 lipca w Nowym Targu, 5 sierpnia w Starym Sączu, 12 sierpnia w Tarnowie i 2 września w Skawinie.
Małopolski Festiwal Smaku w Zakopanem (zdjęcia)
Niskie temperatury nie przeszkodziły odwiedzającym Małopolski Festiwal Smaku – Made in Małopolska, który w miniony weekend odbywał się w Zakopanem. Zimowa aura wręcz zaostrzała apetyty, a ciepłe dania na bazie produktów regionalnych oraz gorące napoje i grzańce cieszyły się ogromną popularnością.
Podsumowanie Małopolskiego Festiwalu Smaku
Największe w regionie święto kulinarne – Małopolski Festiwal Smaku – w ciągu dwóch miesięcy odwiedził największe miasta regionu: Kraków, Skawinę, Miechów, Nowy Targ, Krzeszowice, Tarnów i Wadowice. Odświeżona, oparta na idei street food formuła festiwalu, któremu przyświecało hasło „Zjedz na polu” zdobyła uznanie Małopolan i turystów.
Wybrano najlepsze małopolskie produkty
Mięsiwo z pieca - ZPHU „ELIMEX” Jacka Pabisa z Młoszowej to zdaniem jurorów najlepszy małopolski produkt jubileuszowej 10. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku, który miał swój finał w sobotę i niedzielę (23-24 sierpnia) na placu Wolnica w Krakowie.
Półfinał X Małopolskiego Festiwalu Smaku na nowotarskim Rynku (zdjęcia)
Trwa jubileuszowa, dziesiąta edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku. Dziś organizatorzy zapraszają do Nowego Targu, gdzie będzie można posmakować lodów, z których stolica Podhala słynie. Nie zabraknie też oscypka i bryndzy, miodu, pieczywa i innych smakołyków.
Nowotarski półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku (zdjęcia)
NOWY TARG. 20 podhalańskich producentów bierze udział w konkursie na „Smakołyki z legendą”, „Tradycyjne specjały”, „Ekologiczne przysmaki” oraz "Jak u mamy”. Laureaci zaprezentują swoje wyroby podczas krakowskiego finału Małopolskiego Festiwalu Smaku - 24 i 25 sierpnia.
Rozpoczyna się kulinarna podróż po Małopolsce
Tradycyjne smaki i niezwykłe aromaty zawitają do Krakowa, Tarnowa, Wadowic, Oświęcimia, Miechowa, Nowego Targu i Nowego Sącza. W najbliższy weekend, 8-9 czerwca (sobota - niedziela), na Placu Wolnica w Krakowie odbędzie się pierwszy półfinał „Małopolskiego Festiwalu Smaku”. Podczas jubileuszowego, dziesiątego Święta Chleba na stołach będą królować krakowskie wypieki - precle, obwarzanki oraz chleb prądnicki.
Zbliża się 7. edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku
Cykl plenerowych kiermaszów kulinarnych z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Po raz kolejny w największych miastach regionu małopolscy producenci żywności zaprezentują swoje znakomite wyroby. Będzie to niepowtarzalna okazja do posmakowania tradycyjnych małopolskich produktów i potraw.