Ruszyła „Ekspedycja Smaków” dla uczniów z Tarnowa i okolic
Już po raz 3. wystartowały zapisy na „Ekspedycje Smaków” dla uczniów z Tarnowa i okolic. W ramach bezpłatnego programu „Od uprawy do potrawy” nauczyciele mogą zabrać dzieci na wycieczkę edukacyjną, skorzystać z gotowych scenariuszy lekcji oraz zdobyć grę planszową o niemarnowaniu żywności.
Kolejni małopolscy producenci w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego
Gospodarstwo rolne i agroturystyczne „We młynie”, EKOMIODY Lidia Moroń-Morawska, czy Agroturystyka Malowane Wierchy – to tylko trzech z sześciu lokalnych producentów tradycyjnych przysmaków z Małopolski, którzy dołączyli do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska. Potwierdzeniem, że ich produkty charakteryzuje najwyższa jakość i smak są otrzymane certyfikaty. Tym samym sieć liczy dziś 31 członków z 387 rekomendowanymi produktami.
Jadłodzielnia pozwoli zatrzymać marnowanie żywności
„Nie marnuj… dziel się i częstuj!” – tak władze Wadowic zachęcają mieszkańców do tego, by oddawali jedzenie tam, gdzie się ono nie zmarnuje. W mieście powstała Jadłodzielnia.
Akcja żywieniowa w Kościelisku
Po raz drugi w Kościelisku odbywa się akcja żywnościowa przeprowadzona w porozumieniu z Caritas Polska. Koordynatorem przydziału żywności dla najbiedniejszych mieszkańców gminy jest Ośrodek Pomocy Społecznej w Kościelisku.
Zbiórka żywności w Krakowie
Po świętach często zostaje nam sporo żywności. Zamiast wyrzucać, możemy ją oddać potrzebującym. Specjalna zbiórka dziś i jutro w Krakowie.
Wykład pt. „Żywność, żywienie a zdrowie – dokąd zmierzamy”.
Krynicki Uniwersytet Otwarty zaprasza dzisiaj o godzinie 16.00 do Sanatorium ABATON na wykład Dr hab. Renaty Kostogrys pt. „Żywność, żywienie a zdrowie – dokąd zmierzamy”.
"Z pola na stół" - zdrowa żywność na nowotarskim Rynku
Na nowotarskim Rynku w czwartek 16 kwietnia odbędzie się targ zdrowej żywności podczas imprezy "Z pola na stół" przygotowanej przez nowotarski Sanepid.