Rozmaitości
Niedziela, 16 września 2018 20:42
Ruszyła „Ekspedycja Smaków” dla uczniów z Tarnowa i okolic
Już po raz 3. wystartowały zapisy na „Ekspedycje Smaków” dla uczniów z Tarnowa i okolic. W ramach bezpłatnego programu „Od uprawy do potrawy” nauczyciele mogą zabrać dzieci na wycieczkę edukacyjną, skorzystać z gotowych scenariuszy lekcji oraz zdobyć grę planszową o niemarnowaniu żywności.
Zapisy do programu na rok szkolny 2018/2019 ruszyły 6 września.Aż 86% uczniów wie, że batoniki czekoladowe są niezdrowe, jednocześnie czekolada jest ulubionym produktem co czwartego badanego ucznia. Uczniowie znają założenia piramidy żywieniowej, jednak nie idzie za tym praktyka, która wiedzę zamienia w realne działania. Dlatego tak ważne jest, aby uczyć dzieci prawidłowych postaw w momencie, gdy uczniowie stają przed faktycznym wyborem – stoją w kuchni, w sklepie lub przy bufecie szkolnym. Odpowiedzią na ten problem jest właśnie program „Od uprawy do potrawy”, który oferuje dzieciom z klas 0-4 szkoły podstawowej oraz przedszkolnych zerówek wycieczki edukacyjne i atrakcje w szkołach.
Ekspedycja odbywa się w Sklepie Tesco przy ul. Nowodąbrowskiej 127 w Tarnowie
Lekcja w sklepie
Chociaż rozwój nowoczesnych technologii pozwala na uatrakcyjnienie zajęć w szkolnej ławce, to nic nie zastąpi praktycznego doświadczenia. Fundacja Szkoła na Widelcu, czyli partner merytoryczny programu zadbała o przyciągnięcie uwagi najmłodszych, tworząc 2,5-godzinną grę terenową, na której dzieci mogą szukać odpowiedzi na nurtujące je pytania, rozwiązywać łamigłówki, poszukiwać skarbów i pysznie się bawić, zapamiętując jednocześnie najważniejsze zasady żywieniowe.
Najbardziej w „Ekspedycjach Smaków” cieszą nas pozytywne reakcje uczniów, którzy mają okazję doświadczyć czegoś nowego, spróbować innych produktów, a przez to wpłynąć na wybory konsumenckie w ich domach i przekonać rodzinę np. do jedzenia warzyw i owoców. Takie spotkania są bardzo ważne dla kształtowania gustu żywieniowego młodego pokolenia, a dzięki zaangażowaniu i pasji pracowników sklepów prowadzących wycieczki, spotkania odbywają się w miłej atmosferze i mogą być realizowane w blisko 50 lokalizacjach w całej Polsce.– mówi Daria Kulińska, Dyrektor Działu Komunikacji w Tesco Polska.
Po każdej wycieczce nauczyciel otrzyma bezpłatnie boks edukacyjny z 5 scenariuszami lekcji do przeprowadzenia w klasie oraz pakiet zeszytów ćwiczeniowych dla każdego ucznia. W ramach programu przyznawane są również certyfikaty dla opiekuna grupy.
Mistrzostwa w niemarnowaniu
Wg badań 13% uczniów wyrzuca jedzenie w szkole przynajmniej raz w tygodniu. Tony kanapek lądują w koszach. Aby zapobiec skali marnowania żywności, program „Od uprawy do potrawy” oferuje wsparcie w zakładaniu w szkołach Klubów Niemarnowania. Na stronie programu będą regularnie pojawiały się wskazówki z propozycjami aktywizacji dzieci. W roku szkolnym 2018/2019 będzie można również zdobyć nieodpłatnie grę edukacyjną „Zakupowe mistrzostwa”. Gry otrzyma pierwsze 100 szkół, które zarejestrują swój Klub.
Sukces mierzony zadowoleniem uczestników
Po II edycji 99,3% nauczycieli było zadowolonych z formy prowadzenia wycieczki, a 98,7% wyraziło chęć ponownego wzięcia udziału w „Ekspedycji Smaków”. Reakcje nauczycieli i grup potwierdzają Społecznicy, czyli specjalnie przeszkoleni w prowadzeniu wycieczek pracownicy Tesco:
Opiekunowie byli pozytywnie zaskoczeni całą ekspedycją. Sami mieli okazję spróbować nowych smaków i jeszcze uzupełnić swoją dotychczasową wiedzę. Dzieci były bardzo zadowolone. I obiecały, że będą jeść mniej fast-foodów.
W roku szkolnym 2017/2018 odbyły się 372 Ekspedycje Smaków, które wyedukowały ponad 9 300 dzieci. Nauczyciele prowadzili również Kluby Niemarnowania Żywności oraz korzystali z przygotowanych scenariuszy lekcji, co przełożyło się na rekordową liczbę 46 000 uczniów zaangażowanych w II edycję programu „Od uprawy do potrawy”.
Aby zapisać się do „Ekspedycji Smaków” oraz do Klubów Niemarnowania należy wypełnić osobny formularz rejestracyjny na stronie www.oduprawydopotrawy.pl.
mat prasowy
W tekście wykorzystano wyniki:
Badania „Przyszłość na talerzu” (2015)
Badania „Talent do niemarnowania” (2013)
Ewaluacja II edycji programu „Od uprawy do potrawy” (2018)
komentarze