Intermed
Rozmaitości
Niedziela, 16 września 2018 20:42

Ruszyła „Ekspedycja Smaków” dla uczniów z Tarnowa i okolic

Już po raz 3. wystartowały zapisy na „Ekspedycje Smaków” dla uczniów z Tarnowa i okolic. W ramach bezpłatnego programu „Od uprawy do potrawy” nauczyciele mogą zabrać dzieci na wycieczkę edukacyjną, skorzystać z gotowych scenariuszy lekcji oraz zdobyć grę planszową o niemarnowaniu żywności.
Zapisy do programu na rok szkolny 2018/2019 ruszyły 6 września.

Aż 86% uczniów wie, że batoniki czekoladowe są niezdrowe, jednocześnie czekolada jest ulubionym produktem co czwartego badanego ucznia. Uczniowie znają założenia piramidy żywieniowej, jednak nie idzie za tym praktyka, która wiedzę zamienia w realne działania. Dlatego tak ważne jest, aby uczyć dzieci prawidłowych postaw w momencie, gdy uczniowie stają przed faktycznym wyborem – stoją w kuchni, w sklepie lub przy bufecie szkolnym. Odpowiedzią na ten problem jest właśnie program „Od uprawy do potrawy”, który oferuje dzieciom z klas 0-4 szkoły podstawowej oraz przedszkolnych zerówek wycieczki edukacyjne i atrakcje w szkołach.

Ekspedycja odbywa się w Sklepie Tesco przy ul. Nowodąbrowskiej 127 w Tarnowie

Lekcja w sklepie
Chociaż rozwój nowoczesnych technologii pozwala na uatrakcyjnienie zajęć w szkolnej ławce, to nic nie zastąpi praktycznego doświadczenia. Fundacja Szkoła na Widelcu, czyli partner merytoryczny programu zadbała o przyciągnięcie uwagi najmłodszych, tworząc 2,5-godzinną grę terenową, na której dzieci mogą szukać odpowiedzi na nurtujące je pytania, rozwiązywać łamigłówki, poszukiwać skarbów i pysznie się bawić, zapamiętując jednocześnie najważniejsze zasady żywieniowe.

Najbardziej w „Ekspedycjach Smaków” cieszą nas pozytywne reakcje uczniów, którzy mają okazję doświadczyć czegoś nowego, spróbować innych produktów, a przez to wpłynąć na wybory konsumenckie w ich domach i przekonać rodzinę np. do jedzenia warzyw i owoców. Takie spotkania są bardzo ważne dla kształtowania gustu żywieniowego młodego pokolenia, a dzięki zaangażowaniu i pasji pracowników sklepów prowadzących wycieczki, spotkania odbywają się w miłej atmosferze i mogą być realizowane w blisko 50 lokalizacjach w całej Polsce.– mówi Daria Kulińska, Dyrektor Działu Komunikacji w Tesco Polska.

Po każdej wycieczce nauczyciel otrzyma bezpłatnie boks edukacyjny z 5 scenariuszami lekcji do przeprowadzenia w klasie oraz pakiet zeszytów ćwiczeniowych dla każdego ucznia. W ramach programu przyznawane są również certyfikaty dla opiekuna grupy.

Mistrzostwa w niemarnowaniu
Wg badań 13% uczniów wyrzuca jedzenie w szkole przynajmniej raz w tygodniu. Tony kanapek lądują w koszach. Aby zapobiec skali marnowania żywności, program „Od uprawy do potrawy” oferuje wsparcie w zakładaniu w szkołach Klubów Niemarnowania. Na stronie programu będą regularnie pojawiały się wskazówki z propozycjami aktywizacji dzieci. W roku szkolnym 2018/2019 będzie można również zdobyć nieodpłatnie grę edukacyjną „Zakupowe mistrzostwa”. Gry otrzyma pierwsze 100 szkół, które zarejestrują swój Klub.

Sukces mierzony zadowoleniem uczestników
Po II edycji 99,3% nauczycieli było zadowolonych z formy prowadzenia wycieczki, a 98,7% wyraziło chęć ponownego wzięcia udziału w „Ekspedycji Smaków”. Reakcje nauczycieli i grup potwierdzają Społecznicy, czyli specjalnie przeszkoleni w prowadzeniu wycieczek pracownicy Tesco:
Opiekunowie byli pozytywnie zaskoczeni całą ekspedycją. Sami mieli okazję spróbować nowych smaków i jeszcze uzupełnić swoją dotychczasową wiedzę. Dzieci były bardzo zadowolone. I obiecały, że będą jeść mniej fast-foodów.

W roku szkolnym 2017/2018 odbyły się 372 Ekspedycje Smaków, które wyedukowały ponad 9 300 dzieci. Nauczyciele prowadzili również Kluby Niemarnowania Żywności oraz korzystali z przygotowanych scenariuszy lekcji, co przełożyło się na rekordową liczbę 46 000 uczniów zaangażowanych w II edycję programu „Od uprawy do potrawy”.

Aby zapisać się do „Ekspedycji Smaków” oraz do Klubów Niemarnowania należy wypełnić osobny formularz rejestracyjny na stronie www.oduprawydopotrawy.pl.


mat prasowy
W tekście wykorzystano wyniki:
Badania „Przyszłość na talerzu” (2015)
Badania „Talent do niemarnowania” (2013)
Ewaluacja II edycji programu „Od uprawy do potrawy” (2018)
Extra Trapez
Reklama
komentarze
Reklama
Reklama
Intermed
Najczęściej czytane
    Reklama
    Reklama
    Meles
    Pod naszym patronatem
    Partnerzy malopolskaonline.pl