XIV Europejskie Targi Produktów Regionalnych w Zakopanem oficjalnie otwarte (dużo zdjęć)
Blisko 90-ciu wystawców z sześciu krajów przyjechało zaprezentować i sprzedać swoje produkty na górnej Równi Krupowej. Znaleźć można tu produkty spożywcze oraz rękodzieło. Oficjalnego otwarcia dokonali lokalni samorządowcy ze starostą tatrzańskim Piotrem Bąkiem i burmistrzem Leszkiem Dorulą oraz gośćmi specjalnymi, posłami Andrzejem Gut-Mostowym i Edwardem Siarką.
Zbliżają się kolejne Targi Produktów Regionalnych
Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury zachęca do udziału w XIV Europejskich Targach Produktów Regionalnych w Zakopanem. Impreza zorganizowana zostanie w połowie sierpnia na Równi Krupowej.
Nietypowy pokaz mody góralek (zdjęcia)
Pokaz mody ukazujący stroje, jakie noszono na co dzień zorganizowano w ramach XIII Europejskich Targów Produktów Regionalnych.
Spinki góralskie Pawła Gąsienicy-Makowskiego (zdjęcia)
W ramach Zarembku Tradycji podczas XIII Europejskich Targów Produktów Regionalnych w Zakopanem zorganizowano pokaz wyrobu spinek góralskich. Wzory, a także poszczególne elementy ewoluowały przez kolejne lata.
Wawrzyńcokowa Kuźnia Talentów, Bookcrossing oraz aktywni seniorzy na Równi Krupowej (zdjęcia)
W ramach „Zarembku Tradycji”, organizowanego podczas XIII Europejskich Targów Produktów Regionalnych odbywających się w Zakopanem, na warsztatach można było spróbować swoich sił w malowaniu na szkle oraz doniczkach, a także podziwiać jak powstają płaskorzeźby i obrazy do których inspiracją jest tatrzańska przyroda.
Jedzenie, rzemiosło, muzyka i taniec: rozpoczęły się XIII Europejskie Targi Produktów Regionalnych (zdjęcia)
Na Równi Krupowej rozpoczęły w Zakopanem się targi rękodzieła i wyrobów regionalnych. W tegorocznej edycji wydarzenia - udział bierze ponad stu wystawców.
Słonina w papryce, olej z orzecha laskowego, śmietanówka z Kujaw i malinowy miód. Smakowita odsłona ETPR (zdjęcia)
ZAKOPANE. Najważniejszym wydarzeniem trzeciego dnia Europejskich Targów Produktów Regionalnych było ogłoszenie wyników konkursu na “Najlepszy Produktów Spożywczy”.
Trwają Europejskie Targi Produktów Regionalnych
ZAKOPANE. W sobotę - jak co dzień - w Zarembku Tradycji odbyły się niezwykłe warsztaty. Były to lekcje tkactwa z Dorotą Opitz oraz pokaz i prezentacja miodów pszczelich “Dolina Tatr”, przeprowadzony przez Rodzinne Gospodarstwo Pasieczne Izabela i Jacek Sikoniów. Nie zabrakło też muzyki i tańca.
W Zakopanem trwają kulinarne targi (zdjęcia)
ZAKOPANE. Drugi dzień Europejskich Targów Produktów Regionalnych minął pod hasłem spotkań z kulturą, tradycją i smakami różnych regionów Polski. Przypomnijmy - impreza potrwa do niedzieli 15 sierpnia.
Rozpoczęły się Europejskie Targi Produktów Regionalnych (zdjęcia)
ZAKOPANE. Do niedzieli na Górnej Równi Krupowej gościć będą producenci wyrobów spożywczych, rękodzieła i kosmetyków. W ramach XII Europejskich Targów Produktów Regionalnych.przewidziano także kulinarne pokazy, warsztaty, prelekcje i występy zespołów regionalnych
Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Region to coś więcej niż miejsce na mapie. Tworzą go wyjątkowi ludzie, szczególny charakter otoczenia i niepowtarzalna kultura. Kwintesencją oraz ikoną danego regionu są tradycyjne produkty i sposób ich wytwarzania. W celu wspierania regionalnych fenomenów powstały Europejskie Targi Produktów Regionalnych.
Dziś ruszają Europejskie Targi Produktów Regionalnych w Zakopanem (zdjecia)
Mimo obostrzeń związanych z pandemią XI Europejskie Targi Produktów Regionalnych w Zakopanem odbędą się w dniach 11 – 15 sierpnia.
IX Europejskie Targi Produktu Regionalnego - zapowiedź
To unikatowa impreza, promująca Region Tatrzański, przybliża jego tradycje, historię, kulturę i … wabi kuchnią regionalną. OD 11 do 15 sierpnia w Zakopanem zagoszczą IX Europejskie Targi Produktu Regionalnego
Już ponad 200 produktów z Małopolski znalazło się na ministerialnej liście
Kiełbasa wiejska z Podstolic, jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej, kukiełka podegrodzka czy jodłownicki kołacz z serem – to tylko kilka małopolskich przysmaków wpisanych na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wkrótce - okazja by skosztować tych pyszności.
Europejskie Targi Produktów Regionalnych - zapowiedź
Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury zaprasza na VIII Europejskie Targi Produktów Regionalnych, które odbędą się w dniach 11 – 15 sierpnia br. na Górnej Równi Krupowej w Zakopanem.
Nowi kandydaci na listę produktów tradycyjnych
Kiszone rydze z Uścia Gorlickiego, łososiński sok tłoczony z jabłek, miód spadziowy z Beskidu Wyspowego, wolickie śliwki w zalewie korzennej oraz wino z jabłek i płatków róży – to kolejni małopolscy kandydaci na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych, rekomendowani przez Małopolską Radę ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego.
Kolejne produkty z Małopolski trafią na Listę Produktów Tradycyjnych
Placek po rytersku, kościeleckie pierogi z kurdybankiem czy boczek domowy z Kasinki – to tylko kilka z 12 produktów regionalnych, które mają szansę trafić na Listę Produktów Tradycyjnych.
Najlepsze małopolskie produkty powalczą w konkursie AGRO POLSKA
Ponad czterdziestu producentów żywności z regionu walczyć będzie o miano najlepszych w Polsce. W Małopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Karniowicach wicemarszałek Wojciech Kozak wręczył nominacje do udziału w XXII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA.
Zwycięzcy nowego certyfikatu Produkt Lokalny z Małopolski
Warzywa z Konar, soki tłoczone ze Żbikowic, żegociński miód spadziowy, dynie z Wawrzeńczyc, chleb z Libertowa i wędliny z Mnikowa – to pierwsze produkty wyróżnione certyfikatem Produkt Lokalny z Małopolski przyznawanym przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska. Jest to jedyny w Polsce regionalny certyfikat dedykowany produktom dobrej jakości, nierozerwalnie związanym są ze swoim miejscem pochodzenia.
Kolejne wnioski o wpisy na listę produktów tradycyjnych
Do grona przysmaków uznanych za wyjątkowe dziedzictwo kulinarne Małopolski dołączyć może 8 kolejnych produktów. To efekt obrad Rady ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego pod przewodnictwem wicemarszałka Wojciecha Kozaka. Wnioski małopolskich producentów trafią teraz do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kolejni kandydaci na Listę Produktów Tradycyjnych
Maliny z Brzeznej, kiełbasa wiejska sądecka, karczek sądecki tradycyjny i fasolówka – to kolejni małopolscy kandydaci na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Dziś rada ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego pozytywnie zaakceptowała ich wnioski.
ZAKOPANE. Trwają V. Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Jeszcze do niedzieli, 17 sierpnia będą trwały w Zakopanem Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Dla miłośników kulinarnych degustacji to doskonała okazja do poznania nowych smaków.
Mesajah - gwiazdą trzeciego dnia V Europejskich Targów Produktów Regionalnych (zdjęcia)
ZAKOPANE. Na Dolnej Równi Krupowej trwają V Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Prócz oferty kulinarnej jest także - muzyczna. Gwiazdą trzeciego dnia Targów był Mesajah, polski wokalista reggae, znany z przeboju "Szukając szczęścia".
Przegląd Instrumentalistów i Kapel Góralskich „Na Bartusiową Nutę”
W dniach 10 – 17 sierpnia na Równi Krupowej w Zakopanem odbędą się V Międzynarodowe Targi Produktów Regionalnych. Pierwszego dnia, który nazwano „Dzień Góralski”, odbędzie się po raz pierwszy Przegląd Konkursowy Instrumentalistów i Kapel Góralskich „Na Bartusiową Nutę”.
Szlak kulinarny Smaki Podhala w jednym miejscu, czyli V Europejskie Targi Produktów Regionalnych
ZAKOPANE. We wtorek, 12 sierpnia na Dolnej Równi Krupowej rozpoczną się tradycyjne już Europejskie Targi Produktów Regionalnych.
Nowi kandydaci do miana produktów tradycyjnych
Fitka z Lelowic, Siuśbok – kasza z grochem, Peerelka – wolańska kura nadziewana, Kiełbasa podhalańska Majerczyk oraz Wiśnicki makaron domowy tradycyjny – oto przysmaki z Małopolski, które maja szansę trafić na listę produktów tradycyjnych.
V Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury jest organizatorem V Jubileuszowych Europejskich Targów Produktów Regionalnych, które odbędą się w dniach od 10 – 17 sierpnia br. na Dolnej Równi Krupowej w Zakopanem.
Kolejni małopolscy kandydaci do Listy Produktów Tradycyjnych
Razowiec lipnicki, lipnicka lipina, mięso ze słoja z okolic Proszowic, podpłomyk lelowicki i karp osiecki – to kolejni małopolscy kandydaci do wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych. Rada ds. Produktów Tradycyjnych, której przewodzi wicemarszałek Wojciech Kozak, właśnie pozytywnie zaopiniowała ich wnioski.
Wybrano najlepsze produkty tegorocznych Europejskich Targów Produktu Regionalnego (zdjęcia)
ZAKOPANE. Podczas Europejskich Targów Produktu Regionalnego, Jury wybrało najlepszy produkt tegorocznych edycji Targów. W roku jest nią "szynka bacowska" produkowana przez firmę Lederpol Macieja Pawlikowskiego z Białego Dunajca.
W Zakopanem trwają Europejskie Targi Produktu Regionalnego (zdjęcia)
Na Dolnej Równi Krupowej w Zakopanem trwają IV Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Jeszcze do czwartku miłośnicy lokalnych wyrobów będą mogli zakupić najlepsze regionalne produkty nie tylko z Polski.
Małopolskie produkty regionalne będą dostępne w całym kraju
Małopolskie produkty regionalne i tradycyjne m.in. chleb prądnicki, oscypek podhalański, kiełbasa lisiecka i inne, od połowy września mają być dostępne w sprzedaży w 45 sklepach jednej z sieci delikatesów w całym kraju.
Zakopane: IV Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich oraz Redyk Karpacki - to dwie z wielu imprez, które zorganizowane zostaną w Zakopanem w ramach IV Europejskich Targów Produktów Regionalnych. Impreza rozpocznie się w sobotę 10 sierpnia i do czwartku, 15 sierpnia. Targi odbywają się na Dolnej Równi Krupowej.
Małopolskie produkty regionalne i tradycyjne będą dostępne w sklepach w całym kraju
Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego i jedna z ogólnopolskich sieci handlowych, wspólnie będą promować najlepsze wyroby pochodzące z Małopolski. Będą to między innymi produkty znane z Festiwalu Smaku. Małopolska jest pierwszym regionem, który swoje kulinarne atrybuty i ich wytwórców będzie promować w całym kraju.
V. edycja Dni Węgrzyna & CK Wino(zdjęcia)
Od czwartku, 16 maja na Małym Rynku w Krakowie odbywał się otwarty kiermasz serów, win i produktów regionalnych z terenu dawnej CK Monarchii. Była to już V. edycja imprezy, która zakończyła się w niedzielę o północy.
Kolejne produkty na Liście Produktów Tradycyjnych
Kolejne pięć małopolskich smakołyków walczy o wpis na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Małopolska szczyci się już 76 produktami tradycyjnymi. Teraz Rada ds. Produktów Tradycyjnych pozytywnie zaopiniowała 5 wniosków, które dotyczyły: prołzioków, gomółek kowalowskich, kukiełki uszewskiej, imbirówki iwkowskiej i susorek iwkowskich.
Ruszyła akcja promująca produkty regionalne "Zasmakuj w Małopolsce"
11 małopolskich produktów regionalnych chronionych certyfikatem Unii Europejskiej będzie promowanych podczas rozpoczętej właśnie kampanii "Zasmakuj w Małopolsce". Przysmaki te będzie można spróbować podczas degustacji na imprezach plenerowych w całym województwie.
KRAKÓW. Kiermasz Tour de Fromage(zdjęcia)
W czwartek, 21 marca rozpoczął się Tour de Fromage, czyli otwarty kiermasz serów, win i produktów regionalnych na Małym Rynku w Krakowie. Impreza potrwa do niedzieli, 24 marca.
Kolejne produkty z Małopolski dołączą do Listy Produktów Tradycyjnych
Kolejnych sześć tradycyjnych, małopolskich produktów dołączy do Listy Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Działająca przy Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego Rada ds. Produktów pod przewodnictwem wicemarszałka Wojciecha Kozaka pozytywnie oceniła dziś wnioski o wpis na listę: blachorzy, nadwiślańskiego ogórka konserwowego z Kanny, chleba żytniego gruszowskiego, zolipskich pirogów, strojcowskich zawijoków z ziemniaków oraz rosołu polskiego.
Małopolskie produkty regionalne chronione przez UE
10 małopolskich wyrobów regionalnych znalazło się na liście produktów chronionych oznaczeniem Unii Europejskiej. Są to m.in. bryndza podhalańska, fasola z doliny Dunajca, jabłka łąckie, karp zatorski, kiełbasa lisiecka, krakowski obwarzanek.
Europa pod Tatrami - III Europejskie Targi Produktów Regionalnych
ZAKOPANE. W czwartek 9 sierpnia rozpoczną się III Europejskie Targi Produktów Regionalnych, podczas których Komisja Europejska będzie promować 50-lecie Wspólnej Polityki Rolnej. Na Równi Krupowej stanie namiot sferyczny z atrakcjami dla dzieci i dorosłych. Targi organizuje Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury.
Sałata po orawsku, krzonówka, weselne zawijańce i chleb orawski - to kandydaci na Listę Produktów Tradycyjnych (zdjęcia)
Cztery kolejne produkty, tym razem pochodzące z terenu Orawy, uzyskały pozytywną ocenę małopolskiej Rady ds. Produktów Tradycyjnych. Pozytywnie ocenione wnioski po spotkaniu Rady zostaną przesłane do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które ostatecznie decyduje o wpisaniu ich na Listę Produktów Tradycyjnych - poinformował Urząd Marszałkowski w Krakowie.
Wina węgierskie nagrodzone podczas Europejskich Targów Produktów Rgeionalnych
ZAKOPANE. Podczas II Europejskich Targów Produktów Regionalnych rozstrzygnięty został konkurs na „Najlepszy Produkt Europejskich Targów Produktów Regionalnych” . Główną nagrodę, otrzymała- Firma MAX Sp.z o.o. dystrybutor win węgierskich.