jedzenie
Dodano: Wtorek, 19 września 2023 13:10

103 kg mięsa zatrzymane na lotnisku w Balicach

Funkcjonariusze z Krajowej Administracji Skarbowej odkryli w bagażu pasażerów podróżujących spoza UE 103 kg wędlin.
Ich szacowana wartość to ok. 10 tys. zł.

Dodano: Sobota, 16 września 2023 12:00

Najlepsza pejzanka od pań ze Słonej

Koło Gospodyń Wiejskich „U Źródła” w Słonej (gmina Zakliczyn) zwyciężyło w konkursie na jak najwierniejsze odtworzenie pejzanki, czyli zupy, która trafiła do Polski z Francji i była niezwykle popularna w XIX wieku.

Dodano: Piątek, 8 września 2023 07:39

Piknik Orientalny w Krakowie

Jesteście miłośnikami street foodu? Uwielbiacie egzotyczne smaki, a kuchnia azjatycka należy do waszych ulubionych? To weekendowe wydarzenie będzie właśnie dla was.

Dodano: Niedziela, 3 września 2023 10:00

Jak wypromować Sądecczyznę dzięki pysznym miodom

„Apiturystyka szansą rozwoju Sądecczyzny” to tytuł wczorajszej konferencji, która odbyła się w ramach wystawy AGRO Nawojowa. Spotkanie zgromadziło wielu prelegentów, ale przede wszystkim pszczelarzy i mieszkańców Sądecczyzny, którzy chętnie smakowali różne rodzaje miodu.

Dodano: Poniedziałek, 19 czerwca 2023 07:46

Posiłek w szkole i w domu

Rządowy program „Posiłek w szkole i w domu” to konkretna pomoc w formie posiłków dla dzieci i uczniów, ale także wsparcie dla osób starszych, chorych lub niepełnosprawnych w postaci produktów żywnościowych bądź świadczeń pieniężnych na zakup posiłków.

Dodano: Piątek, 28 kwietnia 2023 14:00

Małopolski Festiwal Smaku

Małopolski Festiwal Smaku jest jedną z najstarszych polskich imprez promujących unikatowe dziedzictwo kulinarne regionu, produkty regionalne, tradycyjne, lokalne i ekologiczne.

Dodano: Niedziela, 23 kwietnia 2023 12:05

Food Trucki zaparkowały na Rynku

W Nowym Targu trwa pierwsza w tym roku gastronomiczna impreza. Na Rynku zaparkowało kilkanaście food trucków

Dodano: Czwartek, 29 grudnia 2022 19:00

Bogactwo kulinarne na Wojnickim Festiwalu Smaku

Podczas Wojnicki Festiwalu Smaku na nowo zakochaliśmy się w bogactwie kulinarnym regionu. Suto zastawione – przez Panie z Kół Gospodyń Wiejskich – stoły wręcz uginały się od pysznych potraw, których aromat rozchodził się z rynku po całym miasteczku. Wydarzenie towarzyszyło Jarmarkowi Bożonarodzeniowemu.

Dodano: Poniedziałek, 14 listopada 2022 08:00

Wege Festiwal w Krakowie

Wege Festiwal to największe w Polsce targi kuchni wegetariańsko-wegańskiej. Jest to jedyne miejsce, w którym zestawionych zostaje tak wiele rozmaitych dań i produktów.

Dodano: Czwartek, 29 września 2022 23:24

Circle K świętuje 25-lecie Hot Doga w Małopolsce


Sieć Circle K rozpoczyna obchody 25-lecia Hot Doga. Przez lata kultowa przekąska doczekała się wielu wariantów, dostarczając klientom nowych doznań smakowych. Na mieście, w podróży, czy w porze lunchu – Hot Dog to zawsze idealna przekąska, która zaspokaja głód i pozwala na chwilę przerwy

Dodano: Czwartek, 5 maja 2022 11:24

Kuchenne Rewolucje w Tarnowie

Dziś wieczór na antenie telewizji TVN zobaczymy kolejny odcinek popularnego kulinarnego show Magdy Gessler. Tym razem rewolucja odbędzie się w Pizzerii Bujani mieszczącej się niedaleko Bramy Seklerskiej.

Dodano: Niedziela, 15 sierpnia 2021 11:00

Trwają Europejskie Targi Produktów Regionalnych

ZAKOPANE. W sobotę - jak co dzień - w Zarembku Tradycji odbyły się niezwykłe warsztaty. Były to lekcje tkactwa z Dorotą Opitz oraz pokaz i prezentacja miodów pszczelich “Dolina Tatr”, przeprowadzony przez Rodzinne Gospodarstwo Pasieczne Izabela i Jacek Sikoniów. Nie zabrakło też muzyki i tańca.

Dodano: Piątek, 13 sierpnia 2021 18:00

"Od snopka do talerza", czyli kulinarna strona festiwalu

ZAKOPANE. Podczas Międzynarodowego Festiwalu Folkloru Ziem Górskich nie może zabraknąć regionalnej kuchni. Dni Narodowe, podczas których można spróbować smakołyków przygotowywanych przez goszczące pod Tatrami zespoły, zawsze cieszą się wyjątkowym zainteresowaniem. W tym roku będzie można posmakować frykasów do 20 sierpnia.

Dodano: Piątek, 13 sierpnia 2021 14:11

W Zakopanem trwają kulinarne targi (zdjęcia)

ZAKOPANE. Drugi dzień Europejskich Targów Produktów Regionalnych minął pod hasłem spotkań z kulturą, tradycją i smakami różnych regionów Polski. Przypomnijmy - impreza potrwa do niedzieli 15 sierpnia.

Dodano: Środa, 11 sierpnia 2021 21:15

Rozpoczęły się Europejskie Targi Produktów Regionalnych (zdjęcia)

ZAKOPANE. Do niedzieli na Górnej Równi Krupowej gościć będą producenci wyrobów spożywczych, rękodzieła i kosmetyków. W ramach XII Europejskich Targów Produktów Regionalnych.przewidziano także kulinarne pokazy, warsztaty, prelekcje i występy zespołów regionalnych

Dodano: Niedziela, 25 lipca 2021 07:41

Małopolski Festiwal Smaku dziś w Tuchowie

Chłodnik z moreli z agrestem i malinami z małdrzykami drożdżowymi, kurki z cukinią w śmietanie z grzankami, kugiel galicyjski z żeberkami czy kapusta duszona z jabłkami, koprem i skwarkami – to tylko niektóre przysmaki czekające na uczestników Małopolskiego Festiwalu Smaku w Tuchowie.

Dodano: Czwartek, 20 lutego 2020 17:00

XIV Mistrzostwa Krakowa w jedzeniu pączków na czas.

Osiem pączków w ciągu pięciu minut zjadł 28-letni Piotrowski Mariusz, co zapewniło mu pierwsze miejsce w XIV Mistrzostwach Krakowa w jedzeniu pączków na czas. Pałaszowanie słodkości odbywało się w samo południe, w restauracji Hawełka Pałac Czeczotka (róg ul. św. Anny i Wiślnej).

Dodano: Niedziela, 15 września 2019 23:00

Targi Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego BAKEPOL 2019 w Krakowie

Targi Bakepol w Krakowie - to były trzy dni z najsmaczniejszymi wypiekami.
Trwały one od 12 do 14 września

Dodano: Niedziela, 16 września 2018 20:42

Ruszyła „Ekspedycja Smaków” dla uczniów z Tarnowa i okolic

Już po raz 3. wystartowały zapisy na „Ekspedycje Smaków” dla uczniów z Tarnowa i okolic. W ramach bezpłatnego programu „Od uprawy do potrawy” nauczyciele mogą zabrać dzieci na wycieczkę edukacyjną, skorzystać z gotowych scenariuszy lekcji oraz zdobyć grę planszową o niemarnowaniu żywności.

Dodano: Czwartek, 16 listopada 2017 23:10

Kur z Kolchidu okazał się najsmaczniejszy! (zdjęcia)

Reprezentanci siedmiu szkół ponadgimnazjalnych prowadzonych przez Powiat Nowosądecki wzięli udział w II edycji Powiatowego Konkursu Kulinarnego „Dzikie Smaki Sądecczyzny” w Muszynie. Przyrządzali potrawy z bażanta. Zwyciężyli uczniowie: Karolina Franczyk i Mikołaj Zarzycki z Powiatowego Zespołu Szkół w Muszynie, którzy przygotowali potrawę „Kur z Kolchidu”.

Reklama
Reklama
Intermed
Najczęściej czytane
    Reklama
    Reklama
    Meles
    Pod naszym patronatem
    Partnerzy malopolskaonline.pl