103 kg mięsa zatrzymane na lotnisku w Balicach
Funkcjonariusze z Krajowej Administracji Skarbowej odkryli w bagażu pasażerów podróżujących spoza UE 103 kg wędlin.
Ich szacowana wartość to ok. 10 tys. zł.
Najlepsza pejzanka od pań ze Słonej
Koło Gospodyń Wiejskich „U Źródła” w Słonej (gmina Zakliczyn) zwyciężyło w konkursie na jak najwierniejsze odtworzenie pejzanki, czyli zupy, która trafiła do Polski z Francji i była niezwykle popularna w XIX wieku.
Piknik Orientalny w Krakowie
Jesteście miłośnikami street foodu? Uwielbiacie egzotyczne smaki, a kuchnia azjatycka należy do waszych ulubionych? To weekendowe wydarzenie będzie właśnie dla was.
Jak wypromować Sądecczyznę dzięki pysznym miodom
„Apiturystyka szansą rozwoju Sądecczyzny” to tytuł wczorajszej konferencji, która odbyła się w ramach wystawy AGRO Nawojowa. Spotkanie zgromadziło wielu prelegentów, ale przede wszystkim pszczelarzy i mieszkańców Sądecczyzny, którzy chętnie smakowali różne rodzaje miodu.
Posiłek w szkole i w domu
Rządowy program „Posiłek w szkole i w domu” to konkretna pomoc w formie posiłków dla dzieci i uczniów, ale także wsparcie dla osób starszych, chorych lub niepełnosprawnych w postaci produktów żywnościowych bądź świadczeń pieniężnych na zakup posiłków.
Małopolski Festiwal Smaku
Małopolski Festiwal Smaku jest jedną z najstarszych polskich imprez promujących unikatowe dziedzictwo kulinarne regionu, produkty regionalne, tradycyjne, lokalne i ekologiczne.
Food Trucki zaparkowały na Rynku
W Nowym Targu trwa pierwsza w tym roku gastronomiczna impreza. Na Rynku zaparkowało kilkanaście food trucków
Bogactwo kulinarne na Wojnickim Festiwalu Smaku
Podczas Wojnicki Festiwalu Smaku na nowo zakochaliśmy się w bogactwie kulinarnym regionu. Suto zastawione – przez Panie z Kół Gospodyń Wiejskich – stoły wręcz uginały się od pysznych potraw, których aromat rozchodził się z rynku po całym miasteczku. Wydarzenie towarzyszyło Jarmarkowi Bożonarodzeniowemu.
Wege Festiwal w Krakowie
Wege Festiwal to największe w Polsce targi kuchni wegetariańsko-wegańskiej. Jest to jedyne miejsce, w którym zestawionych zostaje tak wiele rozmaitych dań i produktów.
Circle K świętuje 25-lecie Hot Doga w Małopolsce
Sieć Circle K rozpoczyna obchody 25-lecia Hot Doga. Przez lata kultowa przekąska doczekała się wielu wariantów, dostarczając klientom nowych doznań smakowych. Na mieście, w podróży, czy w porze lunchu – Hot Dog to zawsze idealna przekąska, która zaspokaja głód i pozwala na chwilę przerwy
Kuchenne Rewolucje w Tarnowie
Dziś wieczór na antenie telewizji TVN zobaczymy kolejny odcinek popularnego kulinarnego show Magdy Gessler. Tym razem rewolucja odbędzie się w Pizzerii Bujani mieszczącej się niedaleko Bramy Seklerskiej.
Trwają Europejskie Targi Produktów Regionalnych
ZAKOPANE. W sobotę - jak co dzień - w Zarembku Tradycji odbyły się niezwykłe warsztaty. Były to lekcje tkactwa z Dorotą Opitz oraz pokaz i prezentacja miodów pszczelich “Dolina Tatr”, przeprowadzony przez Rodzinne Gospodarstwo Pasieczne Izabela i Jacek Sikoniów. Nie zabrakło też muzyki i tańca.
"Od snopka do talerza", czyli kulinarna strona festiwalu
ZAKOPANE. Podczas Międzynarodowego Festiwalu Folkloru Ziem Górskich nie może zabraknąć regionalnej kuchni. Dni Narodowe, podczas których można spróbować smakołyków przygotowywanych przez goszczące pod Tatrami zespoły, zawsze cieszą się wyjątkowym zainteresowaniem. W tym roku będzie można posmakować frykasów do 20 sierpnia.
W Zakopanem trwają kulinarne targi (zdjęcia)
ZAKOPANE. Drugi dzień Europejskich Targów Produktów Regionalnych minął pod hasłem spotkań z kulturą, tradycją i smakami różnych regionów Polski. Przypomnijmy - impreza potrwa do niedzieli 15 sierpnia.
Rozpoczęły się Europejskie Targi Produktów Regionalnych (zdjęcia)
ZAKOPANE. Do niedzieli na Górnej Równi Krupowej gościć będą producenci wyrobów spożywczych, rękodzieła i kosmetyków. W ramach XII Europejskich Targów Produktów Regionalnych.przewidziano także kulinarne pokazy, warsztaty, prelekcje i występy zespołów regionalnych
Małopolski Festiwal Smaku dziś w Tuchowie
Chłodnik z moreli z agrestem i malinami z małdrzykami drożdżowymi, kurki z cukinią w śmietanie z grzankami, kugiel galicyjski z żeberkami czy kapusta duszona z jabłkami, koprem i skwarkami – to tylko niektóre przysmaki czekające na uczestników Małopolskiego Festiwalu Smaku w Tuchowie.
XIV Mistrzostwa Krakowa w jedzeniu pączków na czas.
Osiem pączków w ciągu pięciu minut zjadł 28-letni Piotrowski Mariusz, co zapewniło mu pierwsze miejsce w XIV Mistrzostwach Krakowa w jedzeniu pączków na czas. Pałaszowanie słodkości odbywało się w samo południe, w restauracji Hawełka Pałac Czeczotka (róg ul. św. Anny i Wiślnej).
Targi Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego BAKEPOL 2019 w Krakowie
Targi Bakepol w Krakowie - to były trzy dni z najsmaczniejszymi wypiekami.
Trwały one od 12 do 14 września
Ruszyła „Ekspedycja Smaków” dla uczniów z Tarnowa i okolic
Już po raz 3. wystartowały zapisy na „Ekspedycje Smaków” dla uczniów z Tarnowa i okolic. W ramach bezpłatnego programu „Od uprawy do potrawy” nauczyciele mogą zabrać dzieci na wycieczkę edukacyjną, skorzystać z gotowych scenariuszy lekcji oraz zdobyć grę planszową o niemarnowaniu żywności.
Kur z Kolchidu okazał się najsmaczniejszy! (zdjęcia)
Reprezentanci siedmiu szkół ponadgimnazjalnych prowadzonych przez Powiat Nowosądecki wzięli udział w II edycji Powiatowego Konkursu Kulinarnego „Dzikie Smaki Sądecczyzny” w Muszynie. Przyrządzali potrawy z bażanta. Zwyciężyli uczniowie: Karolina Franczyk i Mikołaj Zarzycki z Powiatowego Zespołu Szkół w Muszynie, którzy przygotowali potrawę „Kur z Kolchidu”.